Ki lesz az év agrárembere?

2014.11.22.

Ki lesz az év agrárembere?

Üveges Gábor Hernádszentandrás polgármestereként megálmodta és megvalósította Bioszentandrást, célt adva ezzel a helyieknek, országosan ismert és elismert csodát hozva létre.


A JELÖLÉS INDOKLÁSA!

Hernádszentandrás egy 445 lelkes magyarországi kis település, Miskolctól 35 kilométerre, a „Kassa-Miskolc tengelyen” félúton található. A valamikor virágzó, földművelésből élő kis falu áldozatul esett a rendszerváltásnak: az ott élők nagy része munka nélkül maradt. Éveken keresztül bíztak benne, hogy valaki vagy valakik gondolnak rájuk. De hiába várták kívülről a segítséget, a megoldás – mint mindig – helyben született meg…

ÉRTÉKET ŐRIZNI, ÉRTÉKET TEREMTENI!

Folyamatosan figyelték a pályázati kiírásokat, keresték a partnereket, majd 2009-ben Üveges Gábor polgármester rátalált arra a programra, amely közvetlenül 25 ember, 25 család jövőjét közvetve pedig az egész falu életét megváltoztatta: 28 millió forintot nyertek arra, hogy megtanulják a biogazdálkodást, és általa visszatérjenek ahhoz az életformához, mely a térség egészének boldogulását jelentette évszázadokon keresztül.
„Az Abaújiaknak a földből fakad a múlt, és a földből nőhet ki a jövő…”
A Biokontroll Hungária Kft. minősítő ellenőrzése mellett, egy helyi növénykultúrára alapuló mintagazdaságot hoztak létre, majd ugyanabban az évben egy BioKonyhát avattak. A legnagyobb sikerként azt könyvelték el, hogy 25-en megtanulhatták a biotermesztés minden fortélyát, jó példával szolgálva másoknak is településen.
Hernádszentandrásból BioSzentandrás lett.

A verseny az alábbi linken elérhető.

vissza

Kiemelt termékek

Lilahagyma lekvár 196

Lilahagyma lekvár 196 Ár: 1 200 FtEgységár: 1 200 Ft /db

Citromfű szörp 720 ml

Citromfű szörp 720 ml Ár: 1 500 Ft

Vegyszermentes alma

Vegyszermentes alma Ár: 400 FtEgységár: 400 Ft /kg
Új

Mikulás csomag 1.

Mikulás csomag 1. Ár: 3 900 FtEgységár: 3 900 Ft /kg
Új

Gyógyvirág tea

Gyógyvirág tea Ár: 500 FtEgységár: 500 Ft /kg
Új

Megosztás