BioSzentandrás
"...mint egy nagy család"
Cikkszám: F 016
Édeskömény
Gumó
Felhasználása
Kiváló saláta, leves készíthető belőle, továbbá sütve és töltve is igen kellemes étel.
A növény az édeskömény közeli rokona. Mélyre hatoló, vaskos gyökere, finoman szeldelt levelekből álló, világoszöld lombozata van. A föld felett hagymaszerűen megvastagodott "gumót" képez; ezt a részét fogyasztják. A növény minden része - de különösen a gumója - sok illóolajat tartalmaz; ez adja édes, fűszeres ízét. A benne levő anethol megkönnyíti az emésztést, csökkenti a bélgázok képződését. Oly módon hat, mint a has fájós kisgyerekre a köménymagtea.
Édeskömény hús nélkül
4 db édeskömény gumó
7 dkg vaj
1 dl tejszín
Őrölt bors / ízlés szerint/
10 dkg reszelt parmezán
A gumókat négy részre vágjuk, majd kissé sós vízben 10 percig főzzük, jól lecsöpögtetjük.
Ráöntjük a tejszínt, fűszerezzük, és meghintjük parmezánnal. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Édeskömény hússal
Csirkemellet felcsíkozunk, kevés zsiradékon pár perc alatt hirtelen fehérre sütjük.
Ezután darabolt, szeletelt zöldségeket- egy cukkini, 3 zsenge sárgarépa, két kápia paprika, egy darab zeller gumó, egy köteg újhagyma, fél fej fokhagyma és két édeskömény gumó- pár perc alatt összepárolunk. Hozzátesszük a húst, ízesíthetjük, még pár percig pirítjuk.
Vásárlói tájékoztató | Vásárlási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Hírlevél | Bio Minősítés | Mobil