BioSzentandrás
"...mint egy nagy család"
2019.02.27.
Ha nincs még ötleted, hogy milyen sütiket készíts Húsvétra, vagy csak egy hétvégi meglepire, akkor próbáld ki új receptünket!
Hozzávalók (kb 14 db-hoz) :
- 50 dkg liszt
- 1 kávés kanál só
- 5 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos tej
- 5 dkg puha vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- 1 tojás sárgája
- 15 dkg feketeribizli lekvár vagy josta lekvár
- durvára őrölt dió
- tojás sárga a kenéshez
Elkészítés:
Összekeverjük egy tálban az átszitált lisztet a sóval, a vaníliás cukorral és bele reszeljük a citrom héját.
Egy bögrében az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd ezt is hozzáöntjük a lisztes keverékhez, plusz az egy tojás sárjáját. Kézzel összegyúrjuk, addig dagasztjuk a tésztát, amig fényes nem lesz, majd egy konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.
Ezt követően a lisztezett nyújtódeszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk (de lehet ennél jóval vékonyabb is!), megkenjük a tésztát nagyon vékonyan a felolvasztott vajjal, majd a lekvárral, és meghintjük a durvára őrölt dióval. Miután óvatosan jó szorosan feltekertük, lisztezett késsel 1 cm vastag szeleteket vágunk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjuk. Figyelni kell arra, hogy legyen közöttük hézag, különben könnyen összeragadnak sülés közben! 10 percet pihentetjük így a tepsiben, óvatosan megkenegetjük a tojással, majd 180 C°-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sül.
Ha elkészült, meghintjük porcukorral, így tálaljuk!
Jó étvágyat hozzá :)
Vásárlói tájékoztató | Vásárlási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Hírlevél | Bio Minősítés | Mobil