Csodaital
Hozzávalók: 1 alma, 1 nagy, vagy két kisebb cékla, 6 sárgarépa
Elkészítés:
1. Alaposan mossuk meg az almát a céklát, a sárgarépát és vágjuk fel kisebb darabokra.
2. A préselést kezdjük a céklával és az almával, mert az alma segíti a cékla centrifugálását.
3. Ha már az összes cékla le lett préselve folytassuk a préselést a maradék alma és a répa centrifugálásával.
4. Légmentesen lezárva, hűtőben 3 napig tartható.
Törvebab
(a Hernád-völgyi specialitás)
Hozzávalók (4 személyre): 500 g tarkabab, 4 db közepes méretű burgonya, 4 db közepes méretű vöröshagyma, 1 tk. só, olaj.
Elkészítés: A babot a fazékba helyezzük, az edényt ¾ részéig feltöltjük vízzel, megsózzuk, majd főzni kezdjük. Amikor a bab puhulni kezd, beletesszük a megtisztított és felkockázott burgonyát. Miután a bab és a burgonya is megpuhult, a levet egy tálba szűrjük. A babot és a burgonyát pépessé törjük, majd apránként hozzákeverjük a leszűrt levet.
A főzés ideje alatt kevés olajon ízlés szerint megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát.
Tálaláskor a törvebab tetejére halmozzuk a pirított hagymát, melyet akár hordós káposztával is fogyaszthatunk.
A klasszikus hernádszentandrási szombati ebéd sokszor vasárnapi reggeli is lett, amikorra is a törvebab és a pirított hagyma ízei teljesen összeértek, és melegítve vagy akár hidegen is egy szelet kenyér társaságában fenséges élményt jelentett és jelent ma is…
Lepcsánka
(tócsni, krumplifasírt)
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg burgonya lereszelve, 30 dkg finomliszt, 5 db tojás, 1 tk. őrölt bors, 1 tk. só, 1 tk. pirospaprika, 1 kk. szódabikarbóna, 1 fej vöröshagyma lereszelve, 3 gerezd fokhagyma összetörve.
Elkészítés: A hozzávalók összedolgozásával készített masszát egy nagyobb méretű kanállal forró olajba tesszük, és mindkét oldalát megsütjük.
Tejföllel, hordós káposztával, vagy céklasalátával is tálalhatjuk Kiváló köretként is!
Krumplilángos
Hozzávalók: 1 kg (főtt, áttört) burgonya, 30-35 dkg liszt, olaj, só, olvasztott liba-, kacsa -vagy disznózsír, szilvalekvár
Elkészítés: A megfőtt, áttört és kihűlt burgonyát összegyúrjuk a liszttel addig, amíg össze nem áll tésztának. Ízlés szerint sózzuk. Henger alakúra sodorjuk a tésztát és kb. 20 részre osztjuk.
Lisztezett deszkán egyenként kerekre kinyújtjuk és a sütésig vászonterítőre tesszük.
Nyújtás közben folyamatosan lisztezzük a deszkát, mert a tészta könnyen ragad.
Régen a sparhelt tetején, manapság előmelegített teflonban vagy palacsintasütőben megsütjük. Ízlés szerint olvasztott zsírral vagy szilvalekvárral ízesítjük.