Növénykultúrák 2017

Február

  •  Zöldség palánták 


Március

Április

Május

 


Június


 

Fűszernövények

Polikarbonát házunkban, a zöldségek hajtatásával egy időben megkezdtük a fűszernövényeink vetését is, hogy a növénytársításokban majd együtt ültethetők legyenek!

Fontos számukra a megfelelő fény biztosítása, mert mind nagyon fényigényes ebből a szempontból jó, ha a zöldségeink közé ültetjük ezeket, hiszen kedvezően hatnak azok fejlődésére, távol tartanak bizonyos kártevőket, (lsd. később a növénytársításokról szóló anyagban), és mivel a méhek által kedveltek így oda csalogatják azokat segítve ezzel a beporzást.

A fűszernövények nem igényelnek semmi féle kezelést, mert nem hajlamosak betegségekre, nem igazán van kártevőjük, de a csalános, illetve fekete nadálytöves öntözést nagyon meghálálják.

A legtöbbjük májusban kiültethető a szabad területre, de balkonon erkélyen is tarthatjuk zöldségek mellett közös kaspóban.

Teának, fűszernek virágzáskor vágjuk a hajtásait, figyeljünk rá, hogy ne nyurguljon fel, mert könnyen elveszíti az erejét és az aromáját!  Ha lakásban szeretnénk nevelgetni, akkor is mindenképpen napos helyet szemeljünk ki számára. Igény esetén egész évben, októberig előállítjuk a palántákat. 

 

Ehető virágok 


Hernádszentandrási biokertészetünkben előszeretettel díszítjük ágyásainkat olyan növényekkel, melyek nem csak szépek és hasznosak, de a virágjuk ehető, így az ételek díszítésében sem utolsó a szerepük. többségük nem csak nyersen fogyasztható, hanem számtalan elkészítési módszert találunk már a neten akár szörpökről, lekvárokról, vagy öntetekről beszélünk. Ha étkezési célra ültetünk virágokat a kertbe, fontos, hogy ezeket sem vegyszerezzük soha! Vadon termő növények virágjainak gyűjtésévvel semmiképpen s próbálkozzon senki, ha csak nincsenek jól előrehaladott botanikai ismeretei.

A kertben nálunk az „alap” ehető virág a tök és a cukkini virágja, hiszen ezeket a növényeket elsősorban a termése miatt termesztjük.

Ezen felül az árvácska, körömvirág, bársonyvirág, sarkantyúka, borágó, kamilla, melyek ehetők, és nálunk is megtalálhatóak a biokertészetben!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ázsia saláta,Rukkola,Spenót saláták, újhagyma,hónapos retek

Palánták: Paprika, paradicsom félék 

 

 

 
 Cékla, cukkini, karalábé, paradicsom, petrezselyem, rukkola, saláta, sárgarépa, mángold, spenót, uborka, újhagyma, zöldborsó.

 

 


 

  Július

 

 Burgonya, brokkoli, retek, cékla,cukkini,főzőhagyma, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, padlizsán, paprika, paradicsom, petrezselyem, saláta,  sárgarépa, spenót, spárga tök, sörretek.
  Augusztus

 

 
Burgonya, cékla, cukkini, főzőtök, főzőhagyma,hónapos retek,karalábé, karfiol, padlizsán, paprika, paradicsom, petrezselyem, saláták, sárgadinnye, sárgarépa, spenót, uborka,zeller, zöldborsó. Szeptember

 

  A Fajták az alábbi dokumentumokban találhatóak.
Burgonya, cékla, cukkini,retek, vöröshagyma, karalábé, karfiol, kelbimbó, lilahagyma, padlizsán, paprika, paradicsom, petrezselyem, saláta, sárgadinnye, sárgarépa, spenót, sütőtök, téli retek, uborka, zeller, zöldborsó, zöldbab.
zoldsegfelek-kalauz.doc-1.pdf

gyogy-es-fuszernoveny-kalauz-1-.pdf

salatafelek-kalauz.pdf

   gyogy-es-fuszernoveny-kalauz-ii.-3-.pdf