Gazdaságunk


Hernádszentandrásból BioSzentandrás…

2010 decemberében olyan útra lépett a „Kassa-Miskolc tengelyen” félúton található 425 lelkes Hernádszentandrás, mely alapjaiban változtatta meg súlyát, megítélését, és szerepét a térségi és az országos vérkeringésben.

A közel 10 éves tudatos közösségfejlesztési munkába ágyazva, egy EU-forrás elnyerését követően kezdődött el a BioSzentandrás rendszerének felépítése.

Meghaladva a panaszkodás és a csodavárás logikáját, egy olyan – helyi adottságokra épülő – üzleti alapokra helyezett, számos szociális elemet tartalmazó vállalkozás létrehozása vette kezdetét, mely célul tűzte ki, hogy 5 éven belül kialakuljanak az önálló működés komplex feltételei.

BioSzentandrás munkatársai igazi Csapattá értek, erőfeszítéseiknek köszönhetően öröm hátra tekinteni és összegezni az elmúlt időszak eredményeit: megteremtődött a szabadföldi és melegházi termelés feltételrendszere 3,5 hektár területen, elkészült a korszerű feldolgozó üzemünk, mintegy 30 fűszernövényt termesztünk, a 1500 négyzetméteres levendulaültetvényünk jelenti a népszerű kézműves termékeink alapanyagát, 2019-ben termőre fordul a közel 500 gyümölcsfa is.

Önálló értékesítési rendszer és partnerhálózat alakult ki. Gasztro partnereink, hotelek, fine dining éttermek, vásárlói közösségek vannak jelen mindennapjainkban. Óvodások és iskolások körében is igyekszünk „fertőzni” az egészségtudatos életmód fontosságának hangsúlyozásával, kicsit divatot is teremtve mindannak, ami természet, ami természetes. Mezőgazdasági gyakorlat keretében diákok érkeznek biokertészetünkbe, feldolgozó üzemünkbe, hogy elsajátítsák a zöldség gyümölcstermesztés feldolgozás alapjait.

Hűtőkamránk, a napkollektoros aszaló berendezésünk, a 150 négyzetméteres policarbonát melegházunk segíti a termék tárolását, és előállítását.

Az elkövetkező évek a közös termékfejlesztésről, a termelésbe vont partnerek megjelenéséről, BioSzentandrás és az ökológiai termékpaletta térségivé válásáról fognak szólni, megteremtve ez által az alapját az egyre növekvő számú saját foglalkoztatott alkalmazásának.

BioSzentandrás sikerei mögött egy komoly menedzsermunka áll, melynek köszönhetően négy, egymásra épülő EU pályázati forrás, három év közfoglalkoztatási programja, egy tudatos márkaépítési és piackutatási folyamat szinergiája valósulhatott meg.

„BioSzentandrás, mint egy nagy család”, a fizikai és szellemi dolgozók, az adminisztratív és kreatív munkatársak csapata Európa figyelmét is felkeltve 2013-ban Európai Innovációs Díjban részesült.

342 pályázó közül BioSzentandrás bekerült a legjobb 16 közé az Európai Befektetési Bank által meghirdetett „Szociális Innovációk Európai Versenyén”, és részt vehet a prezentációs döntőben Milánóban 2015 szeptemberében.

Szó sincs csodáról, ideje végre sok-sok év „Csipkerózsika álomból” magunkhoz térve elhinni, hogy – kivételes adottságait látva – a magyar Falu képes erre, sőt képes az országnak a szellemi és gazdasági alapjává válni újra, ha van közös akarat, ha van hozzá hosszú évek kitartása, és ha valóban ez a cél.

Ma BioSzentandrás készen áll egy stabil országos, és akár határokon átívelő innovatív ökológiai rendszer részévé válni, mely új irányt és utakat hozhat a szebb időket megélt Abaúji térség számára is...


„Magyarországnak a vidék az egyetlen tartaléka, az egyetlen hátországa, az újrakezdés földje. Az a hely, ahol a csend tapintható, a természet egysége – melyet az emberi civilizáció szétzilált – még megteremthető…” 

Üveges Gábor

Hernádszentandrás polgármestere

 Akciós termékek

Relax szempárna

Relax szempárna Akciós ár:
1 800 Ft helyett
1 200 FtEgységár: 1 200 Ft /db

Ketchup 284g

Ketchup 284g Akciós ár:
1 000 Ft helyett
800 FtEgységár: 800 Ft /db

Kiemelt termékek

Védőmaszk (gyerek)

Védőmaszk (gyerek) Ár: 500 FtEgységár: 500 Ft /db

Karácsonyi manó

Karácsonyi manó Ár: 3 000 FtEgységár: 3 000 Ft /db

Védőmaszk (felnőtt)

Védőmaszk (felnőtt) Ár: 500 FtEgységár: 500 Ft /db

Karácsonyi csomag I.

Karácsonyi csomag I. Ár: 6 300 FtEgységár: 6 300 Ft /db
Új

Horgolt karácsonyfa díszek

Horgolt karácsonyfa díszek Ár: 700 FtEgységár: 700 Ft /db

Megosztás