Bio


HERNÁDSZENTANDRÁS - ahol a BIO kultúra megváltoztatta a falu életét

 

Hernádszentandrás egy 445 lelkes magyarországi kis település, Miskolctól 35 kilométerre, a „Kassa-Miskolc tengelyen” félúton található. A valamikor virágzó, földművelésből élő kis falu áldozatul esett a rendszerváltásnak: az ott élők nagy része munka nélkül maradt.  Éveken keresztül bíztak benne, hogy valaki vagy valakik gondolnak rájuk.  De hiába várták kívülről a segítséget, a megoldás – mint mindig – helyben született meg…

 

Folyamatosan figyelték a pályázati kiírásokat, keresték a partnereket, majd 2009-ben Üveges Gábor polgármester rátalált arra a programra, amely közvetlenül 25 ember, 25 család jövőjét közvetve pedig az egész falu életét megváltoztatta: 28 millió forintot nyertek arra, hogy megtanulják a biogazdálkodást, és általa visszatérjenek ahhoz az életformához, mely a térség egészének boldogulását jelentette évszázadokon keresztül.

„Az Abaújiaknak a földből fakad a múlt, és a földből nőhet ki a jövő…”

 

A Biokontroll Hungária Kft minősítő ellenőrzése mellett, egy helyi növénykultúrára alapuló mintagazdaságot hoztak létre, majd ugyanabban az évben egy BioKonyhát avattak.  A legnagyobb sikerként azt könyvelték el, hogy 25-en megtanulhatták a biotermesztés minden fortélyát, jó példával szolgálva másoknak is településen.

 

Hernádszentandrásból BioSzentandrás lett.

 

A 18 hónapos program 2012 májusában zárult.  De BioSzentandráson tovább folytatódott a munka, sőt akkor indult el csak igazán…

 

2013 tavaszára Hernádszentandrás – ez a pici kis, halmozottan hátrányos település - az északi régió egyik legnagyobb öko gazdaságává vált.

A bio program nemcsak a Hernád menti közösség életét változtatta meg, hanem szemléletet is formált.

A tevékenységükkel rácáfoltak arra, hogy a bio élelmiszer csak a kiváltságosok privilégiuma lehet. Az árképzésükkel a Nyitott Kert és Hűség Programjukkal a megyében, a térségben élőknek is elérhetővé tették a hamisíthatatlan vidéki, ökológiailag ellenőrzött keretek között termelt zöldséget.

 

A bio mintakert, a bio csapat országosan ismertté és elismertté vált. Együttműködtek Szőke Andrással és Bede Róberttel, a Republic zenekarral, partnerük az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, kiváló kapcsolatot ápolnak határon túli szervezetekkel Kassa vonzáskörzetében, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem szakembereivel, hallgatóságával. 

BioSzentandrás a beszállítója Magyarország legjobb vidéki étterme címet elnyert encsi Anyukám Mondta Étteremnek.

A közfoglalkoztatás adta lehetőségeket is becsatornázva 2013-ban egy nagyobb lépést tettek előre. Két és fél hektár a művelésbe vont területük, hat nagylégterű, három kislégterű fóliasátorban termelik tavasz óta a zöldségeket. Megoldották a fóliák fűtésének a környezetbarát rendszerét, a tároló kapacitásra újabb pincéket vontak be.  Nőtt a termékkínálatuk, az idén 25 féle zöldséget termelnek, elkezdték a fűszernövények meghonosítását, tízszeresére nőtt az eredeti francia levendula ültetvényük, a bogyós gyümölcseik is termőre fordulnak az idén.

 

Már 2012-ben megkezdték a feldolgozott zöldségkülönlegességek készítését, amelyhez 2013 nyarán egy feldolgozó üzem létesítésére pályáztak.

A bio kultúra megmozgatta a civil szférát is. A településen nem látni olyan portát, amelyet ne művelne a tulajdonosa. Az asszonyok fiókjaiból előkerültek a nagymamák régi receptjei, így a faluba érkező vendégek, a kiállítások, fesztiválok látogatói a BioSzentandrás standon nemcsak a bio idényzöldséget, hanem Szentandrás Ízeit is kóstolhatják.

A közös munkából a faluból elszármazottak is kiveszik a részüket: létrehozták a BioSzentandrás Klubot, melynek tagjai országon belül és határon túlra is elviszik a jó hírét a bio programnak.

BioSzentandrás nemcsak a sajtó kínálta nyilvánosságot használja fel, hanem a social média adta lehetőséget is. Ennek köszönhetően egyre több városi család, iskola, munkahelyi közösség figyel fel a bio kultúrára, és velük egyaránt egyre mélyülő kapcsolatra törekszik Hernádszentandrás.

A településen szeretettel fogadják a vidéki bio élet iránt érdeklődőket. A Nyitott Kertben felnőttek, gyerekek, családok, de a biogazdálkodást célul tűzők is kapnak információkat, tájékoztatást.

 

A településen mintegy 4 esztendeje országos referenciával sikeresen működő – a hátrányos helyzetű gyermekekért és családjaikért tevékenykedő, és komoly referenciával rendelkező fejlesztő munkát végző – Hernád-völgyi Tanoda szintén tematikája részévé tette a BioSzentandrás ügyét, közelebb hozva ezzel a helyi gyermekekhez mindazt, ami természetes, és mindazt, ami egészséges.

A jövőben azt tervezik, hogy nyári életmód táborozáson ismerhessék meg a térségből és térségen túlról érkező gyerekek a vidéki életet, és annak kivételes varázsát.

 

„Magyarországnak a VIDÉK az egyetlen tartaléka,

az egyetlen hátországa, az újrakezdés földje.

Az a hely, ahol a csend tapintható, a természet egysége – melyet az emberi civilizáció szétzilált – még megteremthető,

az illatok és az ízek harmóniája napi valóság,

ahová az Ember ösztönösen vágyódik,

ahol az Embernek jó létezni…”

 

Üveges Gábor

Hernádszentandrás polgármestere