Ültető nap

2015.04.14.

Ültető nap

Vidám, fiatalos ültető napot rendeztek az elmúlt héten Hernádszentandráson, vagy ahogy országszerte ismerik a biokertészetéről híres települést, BioSzentandráson.

Ültető nap nem most volt először, 2011-ben teremtették meg a hagyományát, tudtuk megÜveges Gábor polgármestertől. Célja pedig az, hogy a hosszú tél után kötetlen formában, a nyilvánosság előtt újra megnyíljon a biokertészet.

Az ültető napon a fiataloké volt a főszerep. Több iskola csapata érkezett Ináncsról és Encsről egy kis vetélkedésre és munkára, közel 80 gyerek kezdte el az ültetést a gazdaság fűszernövény-kertjében.

Jó kapcsolatban

De ott voltak a miskolci Szimbiózis Alapítvány fiataljai is. Velük BioSzentandrás jó kapcsolatot ápol, zöldségekkel és feldolgozott termékekkel segíti az autista fiatalokkal foglalkozó alapítványt. Az ültetők feladata nem volt egyszerű, hiszen először fel kellett ismerniük a földbe vágyakozó gyógynövényeket, aztán meg kellett találniuk számukra a legjobb helyet, majd következett a szakszerű ültetés. A legtöbb pontot az a csapat kapta, aki ezenfelül még azt is tudta, hogy melyik növényt mire használjuk.

Üveges Gábortól tudjuk, hogy ezúttal közel 30-féle gyógynövényt ültettek el fűszernövény-kertjükbe, mert tasakos fűszereket már egyáltalán nem akarnak használni termékeikhez, csak olyanokat, melyeket saját kertjükben saját maguk termeltek. A fiatalok munkája persze az ültetéssel nem ért véget, a következő hetekben figyelemmel kísérhetik majd, hogy melyik növény hogyan fejlődik, hogy érzi magát a bio­kertészetben. Nemsokára illatozik is a kert, hiszen földbe került az oregánó, a borsmenta, a fodormenta, a tárkony, a bazsalikom, a levendula, a zsálya, a kakukkfű, de a metélő petrezselyem is, hogy csak néhányat említsünk.

Még több levendula

A kertészetben egyébként szépen haladnak a tavaszi munkákkal, jegyezte meg a polgármester. Ami újdonságot jelent, hogy az idén újabb ezer négyzetméterrel bővül a levendulásuk, hisz ennek a növénynek nagy szerepe van a kézműves termékek előállításában. Korábban írtunk már arról, hogy levendulával töltött álompárnák is készülnek BioSzentandráson. Jól halad a feldolgozó üzemük engedélyeztetési folyamata is, árulta el Üveges Gábor. Körülbelül egy hónap múlva elgördül minden akadály, és akkor indulhat a már kikísérletezett termékek gyártása, forgalmazása. Csak néhány ezek közül: paprikalekvár, paradicsomlekvár, cukkinikrém, padlizsánkrém, különböző szörpök és szárított ételízesítők. Összesen 12–13 termékük lesz, melyek természetesen viselik majd a már most ismert BioSzentandrás védjegyet.

További újdonság, hogy a feldolgozó üzem hamarosan napelemmel működő aszalóval és szárítóval is gazdagodik, így aztán nem lesz semmi akadálya, hogy aszalt gyümölcsök és szárított termékek is bővítsék a kínálatot.

Magánembereknek

Kérdezték olvasóink, hogy magánemberek hogyan juthatnak hozzá BioSzentandrás termékeihez. Üveges Gábor elmondta: 2 héten belül minden fontos információ megjelenik a honlapjukon (www.bioszentandras.hu). Innen mindenki megtudhatja majd, hogy milyen terméket, milyen módon vásárolhat vagy rendelhet meg. Hernádszentandráson hamarosan megnyílik a bemutatóterem is, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a feldolgozó üzem és a kézműves ház minden termékével. Május 15-én egyébként szezonnyitó rendezvényt szerveznek Hernádszentandráson, ahová meghívják a biokertészet minden partnerét és támogatóját. Ők is megismerkednek a gazdaság termékpalettájával, de be is járják a kertészet minden egyes parcelláját.

- Hegyi Erika -

Így lett BioSzentandrás

Négy éve egy maréknyi önkéntes csapat próbált megtudni mindent a biogazdálkodás alapjairól Hernádszentandráson. Ma pedig a települést már BioSzentandrásként ismerik, hiszen immár 2,5 hektáron folyik itt ökogazdálkodás, szabad földön, valamint 9 fóliasátor alatt termelnek zöldséget egész évben, és állandó felvásárlóik vannak. Felépült a saját kereskedelmi rendszerük, az idén pedig egy policarbonát melegházzal, egy hűtőkamrával, valamint 1 hektár gyümölcsössel válik teljessé a vállalkozás. Eddig különböző pályázatok és a Start közmunkaprogram segítette a gazdálkodást, de a tervek szerint 2016-ban már részben piaci alapon működnek. BioSzentandrás 2013-ban a francia szenátusban elnyerte az Európai Territoria Innovációs Díjat.”

Forrás: http://www.boon.hu/mar-foldben-a-biolevendula/2808944

vissza

Megosztás