Ültető Nap – 2012.

2012.04.17.

Ültető Nap – 2012.

Az április 13-a szerencsét hozott Bioszentandrásnak. Még az égiek is rájuk mosolyogtak és napsütéses szép időben rendezhették meg az Ültető Nap 2012 rendezvényt.
A programmal immár ünnepélyesen is elindult a 2012-es gazdálkodói év.

A vendégek a művelődési házban Üveges Gábortól Hernádszentandrás polgármesterétől arról tájékozódhattak: hogyan is lett Hernádszentandrásból Bioszentandrás. A polgármester felelevenítette: folyamatosan bújták a pályázati kiírásokat, keresték a partnereket, majd 2009-ben rátaláltak arra a programra, amely közvetlenül 25 ember, 25 család jövőjét közvetve pedig az egész falu életét megváltoztatta.  28 millió forintot nyertek arra, hogy megtanulják a biogazdálkodást, és általa visszatérjenek ahhoz az életformához, mely a térség egészének boldogulását jelentette évszázadokon keresztül.„Az Abaújiaknak a földből fakad a múlt, és a földből nőhet ki a jövő…”

A   Biokontroll Kft minősítő ellenőrzése mellett, egy helyi növénykultúrára alapuló mintagazdaságot hoztak létre. Tavaly szeptemberben pedig egy biokonyhát avattak.  A legnagyobb sikerként azt könyvelték el, hogy 25-en megtanulhatták a biotermesztés minden fortélyát, jó példával szolgálva másoknak is településen. Hernádszentandrásból   Bioszentandrás lett.  A 18 hónapos program az idén májusban zárul. De Bioszentandráson tovább folytatódik a munka. Sőt most indul csak igazán…

Az idei év legfontosabb feladata – a termesztésen túl- az értékesítési szervezet létrehozása, és a partnerek felkutatása.  Eddig 23 féle zöldséget termeltek, az idei ültetésnél a palettát már a partnerek igényeihez igazítják.  A zöldségek mellett elkezdik a bogyós gyümölcsök, a gyógy és a fűszernövények termesztését. Az utóbbit őszre tervezik, az előbbibe pedig most tavasszal fognak. Így bioszedert, biofeketeribizlit, és biojostát is kóstolhatnak majd a Hernádszentandrásra látogatók.

Tamás Béla szakmai és elméleti vezetőtől arról hallottak: hogy mitől is bio a Bioszentandráson termelt zöldség. Schulcz Mária, a program egyik résztvevője képekben mutatta be az elmúlt 18 hónap főbb eseményeit. Eközben az is kiderült, a humor elengedhetetlen része a biotermesztésnek.

Meglepetés programként a vendégek kétfős csapatokban talaj előkészítésben és ültetésben mérték össze tudásukat. A hagyma, a paradicsom, a sárgarépa, a karalábé, és a paprika Szinekben induló versenyzők nagyon szakszerű munkát végeztek.   A Corvinus Egyetem, a NATURAMA LEADER SZÖVETSÉG, a Lady Lions Miskolc, a Karosi Zölségtermesztők képviselői és egy miskolci bio termesztést támogató házaspár bátorságból, vállalkozói kedvből, kertművelésből és humorból tettek tanúbizonyságot. A szoros viadalon végül a Karosi Zöldségtermesztők érdemelték ki az első helyezést. A vendégek a jó munka és a hangos szurkolás után- külön elismerést érdemelt ki a hagyma csapat rajongó tábora- Hernádszentandrás ízeivel ismerkedhettek. Kóstolhatták a híres-neves törve babot, a lepcsánkát, a kapros túrós lepényt és a vadpörköltet.

Tovább a képekhez...

vissza

Megosztás