Megalakult a BioSzentandrás Klub

2013.07.09.

Megalakult a BioSzentandrás Klub

BioSzentandrás Klub alakult július 6-án, Hernádszentandráson. A klubot a BioSzentandrás program kezdeményezésére azok az önkéntesek hozták létre akik hernádszentandrási gyökerekkel rendelkeznek, szimpatizánsai a biogazdálkodásnak.

Üveges Gábor Hernádszentandrás polgármestere arról beszélt, megközelítőleg negyven ember jelezte: a jövőben szívesen venné, ha képet kapna a bio program eredményeiről, elképzeléseiről, jövőjéről.  Az alakuló ülésen mintegy 20 fő vett részt, akik között akadt, aki családi indíttatásból, volt, aki bio elkötelezettségből, mások pedig személyes szimpátiából érkeztek szombat délutáni programra.

A házigazda Üveges Gábor polgármester átfogó képet mutatott az elmúlt két év tevékenységéről. A  BioSzentandrás program még 2010-ben indult, amely közvetlenül 25 ember, 25 család jövőjét közvetve pedig az egész falu életét megváltoztatta: 28 millió forintot nyertek arra, hogy megtanulják a biogazdálkodást.

 2013-ban egy nagyobb lépést tettek előre. Két és fél hektár a művelésbe vont területük, hat nagylégterű, három kislégterű fóliasátorban termelik tavasz óta a zöldségeket. Megoldották a fóliák fűtésének a környezetbarát rendszerét, a tároló kapacitásra újabb pincéket vonnak be.  Nőtt a termékkínálatuk, az idén 25 féle zöldséget termelnek, tízszeresére nőtt az eredeti francia levendula ültetvényük, a bogyós gyümölcseik is termőre fordultak. Elkezdték az idén nyáron a bio fűszernövények termesztését is.

Üveges Gábor szerint a jövő záloga a feldolgozás és a szervezett keretek közötti értékesítés. Az értékesítés támogatásra létrehoztak egy non-profit kft-t, a feldolgozó üzem kialakításra nemrégiben adtak be egy pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, remélik, sikerrel járnak.

 A biogazdálkodás mára az életünk része lett, bátran mondhatják, hogy országosan ismeretté váltak. A céluk az, hogy a bio élelmiszer ne csak a kiváltságosok privilégiuma legyen. Az árképzésünkkel, a Nyitott Kert programunkkal, a megyében, a térségben élőknek is szeretnék elérhetővé tenni a hamisíthatatlan vidéki, ökológiailag ellenőrzött keretek között termelt zöldséget.

A BioSzentandrás Klub alapítói számos értékesítési ötlettel, előremutató javaslattal álltak elő, ami hasznára és előnyére válik a programnak. Arra is vállalkoztak, hogy BioSzentandrás követeiként jó hírét viszik a programnak és környezetükben népszerűsítik ezt a bizalmi terméket.

A klub nyitott, az alapítók, szervezők várják azokat, akik önkéntesként a jövőben részt vennének ebben a munkában.

E-mail: bioszentandras@bioszentandras.hu

vissza

Megosztás