BioSzentandrás – Miskolcon

2014.09.12.

BioSzentandrás – Miskolcon

BioSzentandrás kertészete a vendége a Szinvapark szeptember 11-13. között megrendezendő programsorozatának. Pénteken – a Szinvapark sétányon – minden a biogazdálkodásról szól.

Üveges Gábor, a kertészet programgazdája, Hernádszentandrás polgármestere elmondta, BioSzentandrás fő célja, hogy az ökológiailag ellenőrzött zöldségekhez hozzájuthasson mindenki, ne csak a tehetősek privilégiuma legyen az egészséges élelmiszer.

 Négy sátorral vagyunk jelen a pénteki rendezvényen. Akik kilátogatnak ezen a napon a sétányra, megismerhetik BioSzentandrás ízeit, a zöldségeket, feldolgozott termékeket, de a minden vásáron nagy sikert aratott levendula kézműves termékeket is – mondta Üveges Gábor.Kiemelte, számukra az is fontos, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akik érdeklődnek a biogazdálkodás iránt. Az is szóba került Miskolcon, hogyan lehet egy nagyvárosban kialakítani közösségi kerteket, de arra is találnak megoldást, hogyan „biogazdálkodjon” valaki akár a saját balkonján.


Sidló László, a Szinvapark igazgatója arról beszélt, a bevásárlóközpont mindig nagy figyelmet fordít társadalmi felelősségvállalásként a közösségi kezdeményezések iránt.

 BioSzentandrás bemutatkozása tovább erősíti azon törekvésünket, hogy felhívjuk látogatóink figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára és a régiónkban működő termelő „műhelyek” minőségi termékeire. Mindemellett szeretnénk felhívni a miskolciak figyelmét az európai nagyvárosokban már évek óta sikeresen működő „közösségi kertek” modelljére, amelyben lakóközösségek, baráti társaságok kezelnek – önkormányzati tulajdonban álló területeken – kisebb „fűszer és zöldségkerteket”. Ezek célja az önellátás mellett a közösség formálása, az emberi kapcsolatok javítása is. Hernádszentandrás kiváló példája a társadalmi összefogásnak, emellett szakmai segítséget is képes biztosítani a hasonló városi projektekhez – sorolta Sidló László.

Hernádszentandrás önkormányzata szeptember 10. és szeptember 30. között adománygyűjtést is szervez a Böjte Csaba által nevelt gyerekek számára. Elsősorban tisztító és tisztálkodó szereket és tartós élelmiszereket gyűjtenek, mert ezekre van szüksége azoknak az otthonoknak, amelyet adakozásból tart fenn Böjte Csaba. Pénteken Miskolcon kezdték a gyűjtést.

Minap.hu


vissza

Megosztás