BioKonyha avatás Hernádszentandráson

2011.09.23.

BioKonyha avatás Hernádszentandráson

Hernádszentandrás, 2011. szeptember 23., péntek – BioKonyhát avattak pénteken, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandráson, a konyha érdekessége, hogy azokat a zöldségeket dolgozzák majd fel, amelyeket a korábban kialakított BioKertben termeltek meg.

A biogazdálkodásra épülő oktatási és foglalkoztatási program tavaly indult, de a látványos feladatok - így a kialakított MintaKert, a háztájiban felállított fóliasátrak - idén tavasszal valósultak meg. A kistelepülésen a projekt segítségével 18 hónap alatt - az összetett kiválasztási folyamat eredményeként – 30 résztvevő sajátíthatja el a biogazdálkodás elméleti és gyakorlati alapjait.


Mindezt egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően valósíthatja meg a település, erre mintegy 28 millió forint áll rendelkezésre. A február végén tartott nyitókonferencia után Hernádszentandrás központjában kialakították a mintegy 6 ezer négyzetméteres mintagazdaságot, itt melegházi és szabadtéri kultúrák termesztésére egyaránt kiváló helyszínt hoztak létre. A MINTAKERTET májusban adták át, a kert a várakozáson felül „adta vissza” a zöldségek által a földbe vetett munkát.
A projekt - amelynek megvalósításában a helyi önkormányzat dolgozik - szakmai hátterét Matthew Hayes, a biogazdálkodás szakértője, egyetemi oktató biztosítja.

A részvevők speciális tananyagból sajátíthatják el a programhoz szükséges tudást, emellett állandó felügyeletet, és tanácsadást is kapnak. A BioKonyha épületének a felújítása mintegy 1,2 millió forint volt, a berendezés - bútorok, konyhai eszközök, edények, evőeszközök -  beszerzése 800 ezer forintra tehető. A konyha átadása mérföldkő a program életében, ugyanis itt dolgozzák fel a későbbiekben a BioKertben termelt zöldséget. Az idei 6 ezer négyzetméteres területet pedig jövőre a duplájára, 12 ezer négyzetméterre növelik.


A program hosszú távú célja, hogy a résztvevők számára fizetés-kiegészítési lehetőséget nyújtson. Már nem csak saját fogyasztásra termelnek majd, hanem piaci értékesítésre is keresik a lehetőségeket. Emellett kialakítanak egyfajta megrendelési rendszert, így aki szeretne egészségesen táplálkozni, a hernádszentandrási BioKertből hozzájuthat a minőségi zöldséghez.

Az átadó képei a KÉPGALÉRIÁBAN tekinthetők meg.

vissza

Megosztás