Lekváros csiga

2019.02.27.

Lekváros csiga

Ha nincs még ötleted, hogy milyen sütiket készíts Húsvétra, vagy csak egy hétvégi meglepire, akkor próbáld ki új receptünket!

Hozzávalók (kb 14 db-hoz) :

-          50 dkg liszt

-          1 kávés kanál só

-          5 dkg kristálycukor

-          2,5 dkg friss élesztő

-          3 dl langyos tej

-          5 dkg puha vaj

-          1 csomag vaníliás cukor

-          1 kisebb citrom reszelt héja

-          1 tojás sárgája

-          15 dkg feketeribizli lekvár vagy josta lekvár

-          durvára őrölt dió

-          tojás sárga a kenéshez

Elkészítés:

Összekeverjük egy tálban az átszitált lisztet a sóval, a vaníliás cukorral és bele reszeljük a citrom héját.

Egy bögrében az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd ezt is hozzáöntjük a lisztes keverékhez, plusz az egy tojás sárjáját. Kézzel összegyúrjuk, addig dagasztjuk a tésztát, amig fényes nem lesz, majd egy konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.

Ezt követően a lisztezett nyújtódeszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk (de lehet ennél jóval vékonyabb is!), megkenjük a tésztát nagyon vékonyan a felolvasztott vajjal, majd a lekvárral, és meghintjük a durvára őrölt dióval. Miután óvatosan jó szorosan feltekertük, lisztezett késsel 1 cm vastag szeleteket vágunk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjuk. Figyelni kell arra, hogy legyen közöttük hézag, különben könnyen összeragadnak sülés közben! 10 percet pihentetjük így a tepsiben, óvatosan megkenegetjük a tojással,  majd 180 C°-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sül.

Ha elkészült, meghintjük porcukorral, így tálaljuk!

Jó étvágyat hozzá :)

vissza