Gazdaságunk


Hernádszentandrásból BioSzentandrás…

 

2010 decemberében olyan útra lépett a „Kassa-Miskolc tengelyen” félúton található 445 lelkes Hernádszentandrás, mely alapjaiban változtatta meg súlyát, megítélését, és szerepét a térségi és az országos vérkeringésben.

A közel 10 éves tudatos közösségfejlesztési munkába ágyazva, egy EU-forrás elnyerését követően kezdődött el a BioSzentandrás rendszerének felépítése.

Meghaladva a panaszkodás és a csodavárás logikáját, egy olyan – helyi adottságokra épülő – üzleti alapokra helyezett, számos szociális elemet tartalmazó vállalkozás létrehozása vette kezdetét, mely célul tűzte ki, hogy 5 éven belül kialakuljanak az önálló működés komplex feltételei.

Most, BioSzentandrás létezésének ötödik évében a Csapat erőfeszítéseinek köszönhetően öröm hátratekinteni és összegezni az elmúlt időszak eredményeit: megteremtődött a szabadföldi és melegházi termelés feltételrendszere 2,5 hektár területen, elkészült és a nyár közepén nyit a korszerű feldolgozó üzemünk, mintegy 30 fűszernövényt termesztünk, a 2000 négyzetméteres levendulaültetvényünk jelenti a népszerű kézműves termékeink alapanyagát.

Önálló értékesítési rendszer és partnerhálózat alakult ki. Öt étterem, egy pékség, vásárlói közösségek vannak jelen mindennapjainkban. Óvodások és iskolások körében is igyekszünk „fertőzni” az egészségtudatos életmód fontosságának hangsúlyozásával, kicsit divatot is teremtve mindannak, ami természet, ami természetes. Heteken belül érkezik az új hűtőkamránk, a napkollektoros aszaló berendezésünk, a 150 négyzetméteres policarbonát melegházunk.

Az elkövetkező évek a közös termékfejlesztésről, a termelésbe vont partnerek megjelenéséről, BioSzentandrás és az ökológiai termékpaletta térségivé válásáról fognak szólni, megteremtve ez által az alapját az egyre növekvő számú saját foglalkoztatott alkalmazásának.

BioSzentandrás sikerei mögött egy komoly menedzsermunka áll, melynek köszönhetően négy, egymásra épülő EU pályázati forrás, három év közfoglalkoztatási programja, egy tudatos márkaépítési és piackutatási folyamat szinergiája valósulhatott meg. 

„BioSzentandrás, mint egy nagy család”, a fizikai és szellemi dolgozók, az adminisztratív és kreatív munkatársak csapata Európa figyelmét is felkeltve 2013-ban Európai Innovációs Díjban részesült.

A napokban lett nyilvános, hogy 342 pályázó közül BioSzentandrás bekerült a legjobb 16 közé az Európai Befektetési Bank által meghirdetett „Szociális Innovációk Európai Versenyén”, és részt vehet a prezentációs döntőben Milánóban 2015 szeptemberében.

 

Szó sincs csodáról, ideje végre sok-sok év „Csipkerózsika álomból” magunkhoz térve elhinni, hogy – kivételes adottságait látva – a magyar Falu képes erre, sőt képes az országnak a szellemi és gazdasági alapjává válni újra, ha van közös akarat, ha van hozzá hosszú évek kitartása, és ha valóban ez a cél…

Ilyen értékekért – melyet rejt az ország „elfeledett” része – Európa legtöbb országa összetenné a kezét. Mi valahogy meg vagyunk áldva a „minden jóban van valami rossz”, és a „hogy tudjuk értéktelenné tenni Kincseinket” csodás képességével… Lássuk csak be, az „úgyse mentalitással” nem jut a Vidék messzire a szakadék szélétől, sőt tovább ássa saját sírját.

Sose felejtsük el, hogy nem elszenvedői, hanem alakítói, teremtői vagyunk saját életünknek.

 

Végezetül engedjék meg, hogy a jövőnk mottójaként ajánljam mindannyiunk figyelmébe a Dalai Láma gondolatát:

Adj szárnyakat azoknak, akiket szeretsz. Gyökeret, hogy visszajöjjenek. És okot arra, hogy maradjanak…”

 

Üveges Gábor

Hernádszentandrás polgármestere