Tájjellegű paradicsom BioSzentandráson

2012.06.04.

BioSzentandrás is bekapcsolódik az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet „On-Farm” kísérleti programjába. Erről állapodott meg a napokban az intézet képviseletében Papp Orsolya szakreferens és a Bioszentandrás projektgazdája, Hernádszentandrás polgármestere Üveges Gábor.

Az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet egyik célja a hazai öko gazdálkodók segítése.

A kiváló nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező intézet az elmúlt időszakban is figyelemmel kísérte a hernádszentandrási mintagazdaságot, az „On-farm” programba való kapcsolódás pedig a közös szakmai munka első lépése.

Az „On-Farm” kísérletekben való lényege, hogy a különböző zöldségek tájfajtáinak a fejlődését közösen tanulmányozzák az ország más- más pontján is kísérletbe vont gazdálkodókkal, megfigyelve azt, egy –egy elfeledett, őshonos egyedet, hol célszerű újra termesztésbe vonni. BioSzentandráson tájjellegű paradicsomfajtákkal foglalkoznak a program keretében a jövőben.

Üveges Gábor polgármester a megbeszélésen arról is szólt: a biogazdálkodás adta kínálatot, az egészséges életmód alapját a hétköznapi ember számára is elérhetővé, megfoghatóvá kell tenni annak érdekében, hogy a jelenleg még belterjesnek tűnő világ a mindennapjaink részévé válhasson. Mindehhez persze az együttműködések és a párbeszéd erősítésére, a kínálati rendszer egységesítésére, az összehangolt marketing munkára van szükség, melynek folyományaként már rövidtávon lehetővé válik a termékek árainak mérséklése is.

A jövőbeni szakmai kapcsolat bővítésének következő állomása lesz a Gyógynövénykutató Intézet által szervezett, 2012. június 14-én, Budakalászon tartandó szakmai konferencia. Itt az előadók között szerepel majd Dr. Drexler Dóra az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője, és Üveges Gábor Hernádszentandrás polgármestere is.

vissza

Megosztás