Szentandrás erőt és kedvet ad

2015.03.10.

Hernádszentandrás - BioSzentandrásnak már nemzetközi híre van.
A Greenpeace is felfigyelt a programra.

HERNÁDSZENTANDRÁS. – Fantasztikusan jól felépített koncepció alapján működik BioSzentandrás. A település ügyesen pályázott, egymásra épülő programokat indított. Ami most Hernádszentandráson működik, kiváló recept arra, hogyan lábalhat ki egy hátrányos térség kistelepülése a bajból. Hogyan lehet a közösségnek munkát adni, hogyan lehet magunknak vegyszermentes, egészséges ételeket termelni, és hogyan kell úgy gazdálkodni, hogy közben ne tegyük tönkre a természetet – sorolja Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse.

A Greenpeace munkatársai megcsodálták a fóliasátrakban folyó munkát is - © Fotó: Greenpeace, Járdány Bence

Szövetségesekre találtunk, akik sok segítséget adnak.

ÜVEGES GÁBOR

Lelkesedése nem véletlen, hiszen a világ legnagyobb természetvédelmi és környezetvédelmi szervezetének munkatársai a napokban jártak az abaúji kistelepülésen, melyet ma már BioSzentandrásként emlegetnek kiválóan működő biogazdasága miatt.

 

Jó példa

Rodics Katalin lapunknak elmondta: a Greenpeace hét évre szóló mezőgazdasági programot indított, melynek célja az ökológiai gazdálkodás népszerűsítése. Ezért járják az országot. Ezúttal Miskolcra esett a választásuk, de az ismeretterjesztő előadásokhoz mindig kapcsolódik egy-egy jó példa bemutatása is. És mivel Miskolcon az Ökológiai Intézet és más civil szervezetek munkatársai Hernádszent­andrást ajánlották, így esett a választás a településre.

– Ezeken a látogatásokon nemcsak mi tanulunk és ismerünk meg újabb és újabb kiváló kezdeményezéseket, de felajánljuk a segítségünket is. Aktív és élő kapcsolatot szeretnénk kialakítani a vidéken élő emberekkel, akik már elindították az ökológiai gazdálkodást – jelezte Rodics Katalin. Hozzátette: Hernádszentandrás erőt, kedvet és ötletet adhat más településeknek is a biogazdálkodás elkezdéséhez.

A Greenpeace nemcsak hazánkban népszerűsíti a jó kezdeményezéseket, szeretné nemzetközileg is ismertté tenni ezeket. Már az ő hernádszentandrási látogatásuknak is nagy volt a nemzetközi visszhangja, aminek a bizonyítéka, hogy szlovák és kínai riporterek is megjelentek a településen.

 

Nem tesszük tönkre

A kampányfelelős felhívta a figyelmet: nem szabad elhinnünk azokat az állításokat, hogy csak permetezéssel és vegyszerek használatával lehet elérni a megfelelő terméshozamot. Épp BioSzentandrás a bizonyítéka annak, hogy úgy is lehet megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű növényeket termelni, hogy közben nem tesszük tönkre a természetet.

– Látogatást tettünk Hernádszentandrás kézművesházában és a leendő feldolgozó üzemben is, melyek szintén arra szolgálnak jó példával, hogyan lehet egymásra építeni különböző tevékenységeket – hangsúlyozta a szakember, megjegyezve: természetesen egy ilyen programhoz kell egy elkötelezett ember is, akinek vannak ötletei, van energiája, és kellő határozottsággal tudja végigvinni elképzeléseit.

Ez az ember pedig nem más, mint Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere, akitől azt kérdeztük, mit jelent számukra a Greenpeace látogatása. Mint fogalmazott, olyan szövetségesre találtak a szervezetben, ami az ő munkájukhoz nagyon sok segítséget ad. Hiszen a szervezet szakemberei rengeteg tapasztalattal, ismerettel, kiváló háttérrel és lobbitevékenységgel rendelkeznek.

– Ebben az átpolitizált közéletben egy olyan politikamentes ügyhöz csatlakoztunk, ami az ember és a természet összhangjáról szól. A természet az utóbbi években jelezte, hogy az embernek vissza kell vennie környezetének kizsákmányolásából. A megvalósításban pedig nagy segítségünkre lesz a Greenpeace – fogalmazott a polgármester.

Ismerik és el is ismerik

Négy éve egy maréknyi önkéntes csapat próbált megtudni mindent a biogazdálkodás alapjairól Hernádszentandráson. Ma pedig a települést már BioSzentandrásként ismerik, hiszen immár 2,5 hektáron folyik itt ökogazdálkodás, 9 fóliasátor alatt termelnek zöldséget egész évben és állandó felvásárlóik vannak. Eddig különböző pályázatok és a Start közmunkaprogram segítette a gazdálkodást, de a tervek szerint 2016-ban már részben piaci alapon működnek. BioSzentandrás 2013-ban a francia szenátusban elnyerte az Európai Territoria Innovációs Díjat.

Forrás: Hegyi Erika Észak Magyarország

http://www.boon.hu/szentandras-erot-es-kedvet-ad/2781847

vissza

Megosztás