Ki lesz az év agrárembere?

2014.11.22.

Ki lesz az év agrárembere?

Üveges Gábor Hernádszentandrás polgármestereként megálmodta és megvalósította Bioszentandrást, célt adva ezzel a helyieknek, országosan ismert és elismert csodát hozva létre.


A JELÖLÉS INDOKLÁSA!

Hernádszentandrás egy 445 lelkes magyarországi kis település, Miskolctól 35 kilométerre, a „Kassa-Miskolc tengelyen” félúton található. A valamikor virágzó, földművelésből élő kis falu áldozatul esett a rendszerváltásnak: az ott élők nagy része munka nélkül maradt. Éveken keresztül bíztak benne, hogy valaki vagy valakik gondolnak rájuk. De hiába várták kívülről a segítséget, a megoldás – mint mindig – helyben született meg…

ÉRTÉKET ŐRIZNI, ÉRTÉKET TEREMTENI!

Folyamatosan figyelték a pályázati kiírásokat, keresték a partnereket, majd 2009-ben Üveges Gábor polgármester rátalált arra a programra, amely közvetlenül 25 ember, 25 család jövőjét közvetve pedig az egész falu életét megváltoztatta: 28 millió forintot nyertek arra, hogy megtanulják a biogazdálkodást, és általa visszatérjenek ahhoz az életformához, mely a térség egészének boldogulását jelentette évszázadokon keresztül.
„Az Abaújiaknak a földből fakad a múlt, és a földből nőhet ki a jövő…”
A Biokontroll Hungária Kft. minősítő ellenőrzése mellett, egy helyi növénykultúrára alapuló mintagazdaságot hoztak létre, majd ugyanabban az évben egy BioKonyhát avattak. A legnagyobb sikerként azt könyvelték el, hogy 25-en megtanulhatták a biotermesztés minden fortélyát, jó példával szolgálva másoknak is településen.
Hernádszentandrásból BioSzentandrás lett.

A verseny az alábbi linken elérhető.

vissza

Megosztás