Hernádszentandrás - "Amióta behozta a biolétet…"

2013.11.11.

Hernádszentandrás - "Amióta behozta a biolétet…"

Hernádszentandrás - Komolyan mondom: nem csodálkoznék, ha többen úgy döntenének, hogy Hernádszentandrásra költöznek.

A fiatal polgármester, Üveges Gábor is reméli, hogy eljön az az idő is. Amihez az is hozzájárulhat, hogy híre megy: 2013-ban Hernádszentandrás nyerte a francia nemzetközi innovációs megfigyelő intézet – a helyben élők életminőségét javító, kiemelkedő önkormányzati innovációs kezdeményezéseket elismerő – Európai Territoria Innovációs Díját,BioSzentandrás programjával. (Az elismerést 1986 óta Magyarországról eddig csak Hollókő kapta meg.) A program kitalálója, szervezője nem kis részben a polgármester volt, mégsem őt kérdeztük róla először, hanem Hegedűs Lajos kertészt, aki munkaszervezőként mutatkozik be, és Balogh Ödön Tiborral, aki nevetve így: „én meg a munkás", beszéltünk.Három éve indította a biogazdálkodási programot az önkormányzat azzal, hogy aki szeretne benne részt venni, szabad idejük terhére közösen termelhetnek zöldséget. Vállalnunk kellett, hogy szombatonként részt veszünk a biogazdálkodás alapjaira megtanító elméleti és gyakorlati képzéseken, emellett rendszeresen műveljük saját kertünket is. Huszonnyolcan kezdtünk hozzá – mondja Hegedűs Lajos, aki mezőgazdasági szakmunkás, de nem tagadja, sok újat tanult. Ő és Balogh Ödön Tibor lelkesen magyarázzák el, mi a biogazdálkodás lényege, de hogy ennél, amit csinálnak, az több: mindent az ökogazdálkodás szellemében tesznek.

Élt a lehetőséggel

– Nem csak vegyszermenetesen termelünk, csak olyan szerekkel permetezünk levéltetvek ellen, amelyeknek nincs káros hatóanyaguk, például csípős csalán, zsurló vagy fekete nadálytő ázaléka, vagy gombásodás ellen a szomszéd faluból vásárolt tehéntejjel, de például a szabadföldi zöldségeknél tudatosan alkalmazzuk a növénytársulásokat – tudjuk meg Lajostól. Ödön példákat sorol: a répasorokat fokhagymával és hagymával váltva ültetik, amelyek szaga távol tartja az amazokra káros rovarokat. Ugyanilyen célt szolgálnak a büdöskesorok is.

Ödönről még nem tudjuk, milyen végzettségű.

– Nekem egy van – mondja. Nem értem: egy mi? Kiderül csak az első általánost járta ki. Nyolcan vannak testvérek, a szüleik korán meghaltak.

– De amióta a polgármester úr behozta a biolétet, sokat tanultam. Igaz, nehéz összerakni a betűket, de esténként biokönyveket olvasok, mert nagyon érdekel. És megvan a látszatja is: aki tag lett, az kapott fóliát és vetőmagvakat. Én is éltem a lehetőséggel, s megtermelem ami nekünk és az unokáknak kell. Hozzáteszi: két fiától 14 unokája van, mind más faluban élnek.

Érdeklődöm: hát a testvérei? Kiderül, egyikük sem volt hajlandó követni a példáját.

– Bezzeg, amikor látják, milyen szép zöldségem, krumplim, káposztám van, akkor igen tudják dicsérni! Sajnos, akadtak olyanok is, akik jelentkeztek, de rögtön el is adták, amit kaptak. Én állatokat is tartok, de van, akinek még kutyája sincs – teszi hozzá.

Megtudom: az első évben a helyi „biogazdák" osztoztak a terményen. A másodikban már csak 20 százalék jelentette az osztozkodás alapját, a többit zömmel „nyersen", kisebb részben feldolgozva értékesítették. Idén már nem volt „osztalék", viszont mindenki 8 órás közmunkabért kap a munkája után.

– Azt reméljük, hogy jövő év végétől 6-8 embernek stabil munkahelyi környezetet jelenthet a BioSzentandrás programunk, amely önálló rendszerként is megállja majd a helyét, piaci környezetben – ezt már a polgármester teszi hozzá.

Miközben sorra bejárjuk mind a 9 fóliaházat, megnézzük a levendulaültetvényt, a jostást (leginkább a büszke és fekete ribizli „keverékéhez" hasonlítható, kitűnő lekváradalék), mi is sok mindent megtudunk. Miként bővült a gazdaság, alakították ki a csepegtető öntözést, a fűtést, hogyan alakult ki a helyi feldolgozó, miként lettek az encsi Anyukám mondta étterem beszállítói, s hogy kölcsönös marketingtevékenységük milyen hatással van a piacukra, mik a terveik. Kérdéseinkre azt is elmondják: a faluban nincs betörés, tolvajlás, a biogazdaságban sem tettek kárt, egyetlen egyszer dobták be kővel az egyik sátrat.

Az emberek büszkék arra, amit csinálnak, ahová jutottak, örülnek a látogatóknak, a nemzetközi elismerésnek is. A kertész így fogalmaz: „Pedig a BioSzentandrás program előtt azt se tudták az idegenek, milyen betegség az a Hernádszentandrás!"

ÉM-SzK


Ha minden település...

– Az elsődleges célunk az volt, hogy olyan programot indítsunk, amely lehetővé teszi a már meglévő csekély jövedelmek kiegészítését, ösztönöz az önellátásra, a mintagazdaság és a feldolgozó üzem révén a foglalkoztatás hátterét jelentő fenntartható, minőségi bevételt generál, a Start Közmunkaprogram – és egyéb konstrukciók, együttműködések – adta lehetőségeket is becsatornázva. Jelenleg a 445 fős faluban – a négy ágazati programelemet tekintve – összesen 80 közfoglalkoztatott van. Reményeink szerint a BioSzentandrás program révén a negyedik év végére sikerül a tizedüket valódi, stabil munkához juttatni. Ha minden település ennyivel járulna hozzá a munkanélküliség csökkentéséhez, és az állami is hozzátenné a magáét, az már valós eredmény lenne – véli Üveges Gábor.

vissza

Megosztás